Závin z jablek, neboli jablečný štrúdl je tradiční moučník z jablek, který já osobně jím nejraději ještě teplý. Zkuste ho z listového těsta vlastní výroby.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí:


Ingredience na jablečný štrúdl

Listové těsto (~500 g)

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 ml vody
  • 1 špetka soli

Jablečná náplň

  • 1 hrst strouhanky
  • 0,7 – 1 kg jablek
  • mletá skořice
  • cukr krupice (množství podle kyselosti jablek)
  • 1 hrst rozinek předem namočených v rumu (nemusí být)
  • 1 hrst nasekaných mandlí nebo jiných ořechů
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Jak na to

Máslo nastrouháme nebo pokrájíme na kousky a propracujeme s prosetou hladkou moukou. Pak přidáme studenou vodu, špetku soli a ze směsi vypracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut odležet.

Okrouhaná a opláchnutá jablka nakrájíme na plátky nebo nastrouháme nahrubo a vyždímáme přebytečnou šťávu – ne úplně všechnu.

Odležené těsto rozdělíme na 2 stejné díly a vyválíme 2 obdélníkové placky o tloušťce cca 3 mm. Poprášíme strouhankou (2 – 3 cm od okrajů necháme bez strouhanky). Rovnoměrně naneseme jablka, posypeme skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy.

Okraje po stranách a okraj dál od nás potřeme rozšlehaným vejcem a zavineme. Obě hotové nohavice štrúdlu potřeme rozšlehaným vejcem a alespoň na 5 – 7 místech vršek propíchneme vidličkou.

Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 250 °C po dobu 5 – 7 minut. Pak snížíme na 200 °C a pečeme zhruba 30 minut dorůžova.

Jablečný štrúdl
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *