Závin z jablek, neboli jablečný štrúdl je tradiční moučník z jablek, který já osobně jím nejraději ještě teplý. Zkuste ho z listového těsta vlastní výroby.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience na jablečný štrúdl
Listové těsto (~500 g)
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 ml vody
- 1 špetka soli
Jablečná náplň
- 1 hrst strouhanky
- 0,7 – 1 kg jablek
- mletá skořice
- cukr krupice (množství podle kyselosti jablek)
- 1 hrst rozinek předem namočených v rumu (nemusí být)
- 1 hrst nasekaných mandlí nebo jiných ořechů
- 1 rozšlehané vejce na potření
Jak na to
Máslo nastrouháme nebo pokrájíme na kousky a propracujeme s prosetou hladkou moukou. Pak přidáme studenou vodu, špetku soli a ze směsi vypracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut odležet.
Okrouhaná a opláchnutá jablka nakrájíme na plátky nebo nastrouháme nahrubo a vyždímáme přebytečnou šťávu – ne úplně všechnu.
Odležené těsto rozdělíme na 2 stejné díly a vyválíme 2 obdélníkové placky o tloušťce cca 3 mm. Poprášíme strouhankou (2 – 3 cm od okrajů necháme bez strouhanky). Rovnoměrně naneseme jablka, posypeme skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy.
Okraje po stranách a okraj dál od nás potřeme rozšlehaným vejcem a zavineme. Obě hotové nohavice štrúdlu potřeme rozšlehaným vejcem a alespoň na 5 – 7 místech vršek propíchneme vidličkou.
Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 250 °C po dobu 5 – 7 minut. Pak snížíme na 200 °C a pečeme zhruba 30 minut dorůžova.