Máte po ruce vepřové maso a nějaký ten tvrdý sýr? Ideální záminka pro vepřové karbanátky se sýrem. K eidamu nebo goudě můžeme přidat také kousek nivy.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na vepřové karbanátky se sýrem
- 600 g mletého vepřového (případně mix vepřové/hovězí)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- majoránka
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
- 1 hrst strouhanky
Na obalení
- 2 vejce
- strouhanka
Jak na to
Do misky dáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme od oka majoránkou rozmělněnou v prstech, rozmačkaný česnek a nakonec vejce. Rukama vše důkladně vypracujeme a případně přidáme podle potřeby hrstku strouhanky.
Tvrdý sýr si nakrájíme na menší kostky, případně hranolky takové velikosti, aby byly akorát na obalení do jednoho karbanátku.
Z masové směsi si vždy v rukách na dlani uděláme placičku, a na ni dáme buď cca 3 kostičky sýru, nebo jeden kousek – záleží, jak nakrájíme. Podle chuti můžeme zkombinovat i s kouskem nivy. Placičku pak zabalíme a rukama upravíme.
Jednotlivé karbanátky namočíme v rozšlehaném vejci a obalíme strouhankou.
Takto připravené karbanátky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Usmažené je odkládáme na papírové ubrousky a necháme okapat přebytečný olej.