Jeden z nejoblíběnější receptů na vánoční cukroví. Vosí hnízda nebo včelí úly? Nevím, co je správně, ale rozhodně u nás nesmí na Vánoce chybět. A co u vás?


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 30 – 40 vosích hnízd


Ingredience receptu

Těsto na vosí hnízda

  • 200 g piškotů (můžete použít kakaové piškoty)
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 3 – 6 lžíc rumu
  • 2 lžíce dobrého kakaa

Náplň

  • 60 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

Slepování

  • 30 – 40 piškotů pod hnízda (můžete použít kakaové piškoty)

Jak na to

Necháme máslo odstát na pokojovou teplotu, umeleme si najemno piškoty a ze všech ingrediencí si rukama vypracujeme hladké těsto. Z těsta si uděláme od oka kuličky úměrně velké formičkám na vosí hnízda, obalíme je v moučkovém cukru a vmačkáme je do formiček tak, aby vznikl důlek pro náplň. Pokud zůstane u okraje kousek volného místa, nevadí – lépe se vyklopí.

Takto připravené dáme před plněním na noc do chladu. Vosí hnízda (včelí úly) můžeme plnit buď uvedenou náplní, vaječným koňakem, nebo udělat jednu z dalších náplní níže. Naplnit se dají ale třeba také Nutelou.

Náplň uděláme tak, že dáme máslo do hlubokého talíře a necháme ho v teple rozpustit – aby bylo měkké. Přidáme moučkový cukr, žloutek a rum. Vidličkou mícháme tak dlouho až se nám vytvoří konzistence vhodná pro plnění (ne řídká).

Naplněná hnízda přiklopíme piškotem a skládáme si je třeba na plech a opět je dáme do chladu. Vosí hnízda je možné namočit také do čokoládové polevy a posypat kokosem.

Další náplně pro vosí hnízda:

  • 1) Vaječný koňak.
  • 2) Dortová náplň v prášku Dr. Oetker, příchuť vaječného koňaku.
  • 3) 80 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, 1 syrový žloutek, 2 lžíce rumu, 1 kondenzované mléko – vše utřeme do krému.
  • 4) 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek. Bílek s cukrem ušleháme ve vodní lázni, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Následně přidáme utřené máslo a žloutek.
Vosí hnízda
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *