Připravte si tento pokrm na oběd či večeři. Zapečená brokolice s bramborami je tím lepší, čím tenčí kolečka brambor krájíte. Skvělý brokolicový recept.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na zapečenou brokolici
- 3 větší brambory (varný typ A)
- 1 brokolice
- 200 ml mléka
- 150 g nivy
- 2 vejce
- 1 – 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
Jak na to
Brokolici si nejlépe předvaříme na párovníku v hrnci po dobu cca 10 minut, případně 5 minut ve vařící vodě. Brambory předvaříme ve slupce cca 10 minut. Rozhodně ne doměkka, abychom je potom mohli nakrájet na co nejtenčí kolečka.
Připravíme si směs z mléka, nahrubo nastrouhané nivy, vejcí a nasekaného nebo prolisovaného česneku. Vše v misce promícháme dohromady.
Brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí budou, tím lépe, protože do sebe nasají část směsi. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a ty nakrájíme cca po půl centimetru.
Zapékací mísu vymažeme trochou oleje, naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, zalijeme částí připravené směsi a zakryjeme rovnoměrnou vrstvou brokolice. Postup opakujeme, dokud máme suroviny. Poslední vrstva je z brambor a ty zalijeme zbytkem směsi. Celkem by měly vyjít tak 4 vrstvy brambor, pokud byly kolečka dost tenká.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C po dobu cca 50 minut. Nahoře by se měla udělat hnědá kůrka.