Borůvková buchta

Pokud máte po ruce čerstvé nebo mražené borůvky, tak lahodná borůvková buchta s drobenkou se sama nabízí. Upečte ji podle tohoto vyzkoušeného receptu.


Potřebný čas:45 minut
Počet porcí: -


Ingredience na borůvkovou buchtu

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka

Drobenka

  • 150 g hrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr

Ovoce

  • 3 hrnky borůvek

Jak na to

Do mísy si dáme dva hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva a promísíme. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše promícháme do hladkého těsta.

Hluboký plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou, nebo strouhaným kokosem. Vlijeme rovnoměrně připravené těsto a na vrch rovnoměrně rozsypeme borůvky nebo jiné ovoce. Pokud nechceme, aby ovoce příliš kleslo do těsta, obalíme jej v mouce.

Na borůvkovou buchtu nasypeme drobenku, kterou připravíme tak, že smícháme máslo s cukrem a postupně přidáváme mouku. Drobenka je hotová ve chvíli, když získáme požadovanou konzistenci a bude se nám hezky drobit mezi prsty.

Hrníčková bublanina s borůvkami se peče na 170 °C cca 30 minut. Před koncem píchneme špejlí do těsta. Pokud se na špejli nelepí, je borůvková buchta s drobenkou upečená.

Zkuste skvělý borůvkový koláč.