Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí se hodí jako neodmyslitelná příloha například k pečené kachně, nebo třeba vepřové pečeni a jiným masům. Vyzkoušejte tento recept.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na dušené hlávkové zelí

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • sádlo nebo olej
  • 1 cibule
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 brambora
  • sůl
  • ocet
  • cukr moučka

Jak na to

Hlávkové zelí očistíme a nakrouháme na nudličky. Následně krátce spaříme vařící vodou – prostě zalijeme vařící vodou a scedíme.

Spařené zelí dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka zhruba 30 minut.

Oloupeme a nakrájíme cibuli na drobno. Do kastrolu dáme rozpustit sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a celý kmín, který se hezky rozvoní. Cibulku lehce dorůžova posypeme od oka hladkou mouku, krátce při míchání zapražíme a vzniklou cibulovou jíšku odstavíme ze sporáku a dáme ji do misky.

Podušené měkké zelí v případě potřeby podlijeme trochou vody, přidáme připravenou cibulovou jíšku, zamícháme a následně přidáme nastrouhanou bramboru, ale není nutná. Takto povaříme cca 5 – 7 minut a nakonec dochutíme octem, solí a cukrem. Dochucené zelí krátce povaříme.

Podáváme k pečenému masu, například ke kachně, nebo vepřové pečeni.