Vynikající, klasické výpečky z vepřové plece například s dušeným hlávkovým zelím a domácím houskovým, nebo bramborovým knedlíkem potěší každý hladový krk.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na vepřové výpečky
- 750 g vepřové plece
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 8 kuliček nového koření
- 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 špetky sušeného tymiánu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce oleje
Jak na to
Omyté a osušené vepřové maso zbavíme přebytečného tuku a blan a nakrájíme na kostky.
Cibuli si nakrájíme nahrubo (na půlměsíčky, které rozdrobíme na jednotlivé kousky), česnek na tenká kolečka a kuličky nového koření rozdrtíme v hmoždíři najemno.
Kostky vepřového masa důkladně promícháme se všemi ingrediencemi a rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku, který dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
Po půl hodině, resp. ve chvíli, kdy už má maso zlatavou barvu, vše promícháme a pečeme bez zakrytí. Následně promícháváme každých cca 7 minut, dokud není maso měkké – za další cca hodinu. Podle potřeby můžeme podlít trochou horké vody, ale jen tak, aby šťáva byla na dně.
Vepřové výpečky z plece podáváme se dušeným zelím a bramborovým, nebo houskovým knedlíkem.