Ať už k omáčce, nebo čemukoliv jinému, nejlepší je bez pochyb poctivý domácí houskový knedlík.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 500 g hrubé mouky
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 250 – 300 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 200 g starší housky (rohlíku, trustového chleba, veky)
Jak na to
Housky nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi.
V misce rozmícháme droždí s cukrem a trochou vlažného mléka. Posypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek.
Mezitím do mísy prosejeme mouku (bude vzdušnější), přidáme sůl, žloutky, kvásek a zbylé mléko. Promícháme a zaděláme hodně vláčné těsto, které vypracováváme tak dlouho, dokud se těsto nelepí a nechytá na vařečku. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě nakynout asi 1 hodinu.
Kynuté těsto rozdělíme na dvě části. Do každé z nich zapracujeme opečené housky a vytvoříme šišky, které necháme ještě asi 15 minut kynout. Takto vytvořené šišky vkládáme do vroucí osolené vody ve velkém hrnci s poklicí. Dáváme pozor, aby se zpočátku knedlíky nepřilepily ke dnu hrnce. Knedlíky vaříme asi 30 minut, v polovině je obrátíme.
Po 20 minutách zkusíme, zda nejsou knedlíky již hotové. Zjistíme to, když do nich zapíchneme špejli a po 5ti sekundách vyjmeme. Pokud je špejle mokrá a lepivá, vaříme dále a tuto zkoušku provedeme ještě jednou. Knedlíky jsou hotové, když je špejle čistá a nelepí.
Hotový knedlík vyjmeme na pracovní desku a ihned nakrájíme připravenou nití.
Tento houskový knedlík se skvěle hodí také k segedínskému guláši.