Kynutý houskový knedlík
Kynutý houskový knedlík

Ať už k omáčce, nebo čemukoliv jinému, nejlepší je bez pochyb poctivý domácí houskový knedlík.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 500 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 – 300 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 200 g starší housky (rohlíku, trustového chleba, veky)

Jak na to

Housky nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi.

V misce rozmícháme droždí s cukrem a trochou vlažného mléka. Posypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek.

Mezitím do mísy prosejeme mouku (bude vzdušnější), přidáme sůl, žloutky, kvásek a zbylé mléko. Promícháme a zaděláme hodně vláčné těsto, které vypracováváme tak dlouho, dokud se těsto nelepí a nechytá na vařečku. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě nakynout asi 1 hodinu.

Kynuté těsto rozdělíme na dvě části. Do každé z nich zapracujeme opečené housky a vytvoříme šišky, které necháme ještě asi 15 minut kynout. Takto vytvořené šišky vkládáme do vroucí osolené vody ve velkém hrnci s poklicí. Dáváme pozor, aby se zpočátku knedlíky nepřilepily ke dnu hrnce. Knedlíky vaříme asi 30 minut, v polovině je obrátíme.

Po 20 minutách zkusíme, zda nejsou knedlíky již hotové. Zjistíme to, když do nich zapíchneme špejli a po 5ti sekundách vyjmeme. Pokud je špejle mokrá a lepivá, vaříme dále a tuto zkoušku provedeme ještě jednou. Knedlíky jsou hotové, když je špejle čistá a nelepí.

Hotový knedlík vyjmeme na pracovní desku a ihned nakrájíme připravenou nití.

Tento houskový knedlík se skvěle hodí také k segedínskému guláši.

Kynutý houskový knedlík
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *