To české rizoto zná jistě každý, ale už jste měli italské špenátové rizoto s kuřecím masem tak, jak by mělo být?
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience receptu
Risotto – základ
- 150 g rýže na risotto (Arborio)
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 80 ml bílého vína
- 0,5 l masového vývaru
- sůl
- 2 lžíce parmezánu
- čerstvě mletý pepř
Kuřecí prsa
- 2 kuřecí prsa
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce olivového oleje
Špenát
- 1 velká hrst čerstvých špenátových listů
- 20 g másla
- 3 stroužky česneku
Jak na to
Nejdříve začneme s kuřecím masem. V míse si připravíme marinádu z citrónové šťávy a olivového oleje, do kterého naložíme lehce poklepaná kuřecí prsa. Mísu přikryjeme fólii a dáme na chvíli chladit do ledničky.
V širokém kastrolu rozpustíme máslo (plátek si necháme na finální úpravu), ve kterém necháme zesklovatět najemno nasekanou cibulku. Jakmile je cibulka hotová, přidáme olivový olej a přisypeme nepropláchnutou rýži (musí být suchá) a za stálého míchání ji na prudkém ohni necháme opražit tak dlouho dokud se všechna zrníčka rýže obalí máslem. Jakmile začne rýže zesklovatět podlijeme vínem a za stálého míchání ji necháme odpařit.
V tuto chvíli ztlumíme teplotu pod kastrolem a začneme přilévat po jedné naběračce teplý vývar. Rýže se nesmí přichytit, proto pravidelně mícháme a podlíváme vývarem tak dlouho dokud rýže tekutinu absorbuje. Přibližně po 20 minutách ochutnáme a pokud je rýže již al dente, tak vývar už nepřilíváme, v opačném případě přilijeme další menší dávku a vaříme ještě asi 5 minut. Na závěr přidáme zbylé máslo a nastrouhaný parmezán a čerstvě mletý pepř.
Přidáme hotový špenát, kastrol zakryjeme pokličkou a necháme 3 minutky odpočinout a propojit všechny chutě.
V průběhu podlévání vývarem (asi 10 minut před koncem) začneme grilovat kuřecí prsa. Kuřecí prsa grilujeme na rozehřáté pánvi 4 – 5 minut z každé strany.
Mezitím si nachystáme špenát. Do pánve přihodíme máslo a necháme rozpustit, přidáme rozdrcený česnek, promícháme a asi po minutě přidáme špenátové listy a dusíme několik málo minut.
Na úplný závěr přidáme hotový špenát do risotta, lehce promícháme a servírujeme na nejlépe zahřáté talíře. Kuřecí maso nakrájíme na plátky a dáme na risotto.
Přečtěte si něco málo o rýži Arborio.