Máte v plánu pohostit celou rodinu a udělat výtečný nedělní oběd? Kachna na medu a víně podávaná s dušeným zelím a knedlíkem rozhodně nikoho nezklame.
Potřebný čas: 160 minut
Počet porcí: 6
Ingredience na kachnu na medu a víně
- 1 celá kachna
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 hrstka tymiánu
- 2 špetky celého kmínu
- 1,5 hrnku červeného vína
- 1 hrnek vody
- cca 100 g medu
Jak na to
Opláchnutou a očištěnou kachnu důkladně nasolíme – sůl doslova vmasírováváme do masa, opepříme, posypeme tymiánem, kmínem a přelijeme medem.
Takto připravenou kachnu dáme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme na chladnějším místě nejlépe přes noc odležet.
Následně dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 25 minut. Pak kachnu přiklopíme a pečeme ještě cca 2 hodiny při teplotě snížené na 165 °C.
Průběžně přelíváme šťávou. Podle chuti a potřeby také můžeme podlít vodou nebo vínem. Tak 20 minut před vytažením odklopíme a dopečeme křupavou kůrčičku.
Pečená kachna na medu a víně se podává s dušeným zelím a bramborovým, nebo houskovým knedlíkem.