Kuře Vindaloo

Kuřecí maso na tento způsob pochází z indické kuchyně a charakteristická je právě použitá směs koření. Kuře Vindaloo potěší příznivce pikantnější chuti.


Potřebný čas: 50 minut + min. 4 hodiny marinování
Počet porcí: 4


Ingredience na kuře Vindaloo

Kuřecí maso

  • 1 kg kuřecího masa (nejlépe kuřecí prsíčka)
  • 1 středně velká cibule
  • 4 velká zralá rajčata
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Směs koření na marinování kuřecího masa

  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička hořčičného semínka (ideálně černé)
  • 4 – 5 pálivých chilli papriček nebo 1 – 2 lžičky mletého chilli koření
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce koriandru (čerstvý nebo sušený)
  • vinný ocet

Jak na to

Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do misky a odložíme stranou.

Nyní si nachystáme marinádu z koření a začneme tím, že na rozehřáté pánvi chvíli orestujeme římský kmín a hořčičné semínko, dokud se nezačne uvolňovat aroma. Dáme stranou a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme chilli papričky s česnekem a dáme je do mísy. Přihodíme strouhaný zázvor, kurkumu, skořici, třtinový cukr, koriandr, restovaný římský kmín a hořčičné semínko. Vše zalijeme několika lžičkami vinného octa, tak aby bylo všechno koření namočené v octu. Takto koření necháme odležet 15 minut. Poté rozmixujeme koření v robotu, dokud se vše nespojí do pasty.

Takto vzniklou pastu přilijeme ke kuřecímu masu a pořádně promícháme, aby se všechny kousíčky masa obalily v této směsi koření. Misku zakryjeme např. potravinovou folii a dáme marinovat do ledničky nejméně na 4 hodiny.

Rozpálíme si wok pánev s několika lžícemi olivového oleje, na které zprudka restujeme marinované kuřecí maso cca 5 minut. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibuli a rajčata nakrájená na menší kousky. Podle chuti osolíme, opepříme a restujeme ještě několik dalších minut. Nakonec podlijeme cca 120 ml horké vody, přiklopíme poklicí a dusíme přibližně 30 minut.

Omáčka by měla být hustší, ale podle libosti ji můžeme přidáním trochy vody zředit.

Kuře Vindaloo podáváme např. s basmati rýži nebo indickým chlebem.