Pokud máte chuť na opravdu dobrý tvarohový závin, nezbývá nic jiného, než si ho udělat sami, nebo si ho nechat upéct třeba manželkou podle tohoto receptu.
Potřebný čas: cca 45 minut + kynutí
Počet porcí: 4
Ingredience na tvarohový závin
Kynuté těsto
- 200 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 150 ml oleje
Tvarohová náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
- 1 vejce na potření
Jak na to
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru krupice, lžíci mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut) Smícháme ostatní ingredience (cukr, mouka, sůl, vejce, olej), přidáme kvásek a vše umícháme v těsto, které necháme lehce zaprášené moukou cca 45 minut kynout zakryté utěrkou.
Náplň si připravíme tak, že tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, včetně vanilkového (pokud máme vanilkový lusk, vanilkový cukr vynecháme. Lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože vyškrábneme vanilková semínka). Pokud by byla tvarohová směs příliš hustá, pomůžeme si trochou mléka.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme si dva obdélníky, každý potřeme tvarohovou náplní a zavineme.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě cca 10 – 15 minut kynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Tvarohové záviny pečeme dozlatova zhruba 30 minut.
Tvarohový závin je výborný například s mlékem nebo kakaem na snídani či svačinu.