Kdo by si nedal poctivý ořechový koláč, který chutná i těm, kdo ořechy moc nemusí? Vyzkoušejte tento skvělý recept a překvapte návštěvu chutným koláčem.
Potřebný čas:70 minut
Počet porcí: –
Ingredience na ořechový koláč
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- citronová kůra z 1 citronu
- 2/3 másla (170 g)
- 1 vejce
Ořechová náplň
- 4 vejce
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml medu nebo javorového sirupu
- 50 g másla
- 1 – 2 lžíce rumu
- 400 g na drobno nasekaných vlašských ořechů
Jak na to
Těsto na koláč připravíme tak, že smícháme všechny sypké ingredience (mouka, cukr, prášek do pečiva, citronová kůra), přidáme máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 – 45 minut do chladničky.
Připravíme si ořechovou náplň. Smícháme dohromady vejce, cukry, med nebo javorový sirup, rozpuštěné máslo, rum a pečlivě promícháme. Nakonec přidáme na drobno nasekané vlašské ořechy. Vše promícháme.
Z odleženého těsta si vyválíme tenký plát a vyplníme jím koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně naneseme připravenou ořechovou náplň a dáme péct do spodní části předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 50 minut.