Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších italských dezertů je právě tiramisu. Základem jsou piškoty savoiardi, mascarpone a silné espresso s Amarettem.


Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 8


Ingredience na tiramisu

  • 4 vejce (4 žloutky a 2 – 3 bílky)
  • 100 g cukru moučka
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
  • 500 g mascarpone (můžeme si udělat domácí mascarpone)
  • 150 – 200 ml silného espressa (3 – 4 lžičky rozpustné kávy na 200 ml vody)
  • 50 ml likéru Amaretto
  • dlouhé italské piškoty savoiardi, cca 20 piškotů (domácí savoiardi)
  • kvalitní kakao

Jak na to

Poctivé tiramisu má být z mascarpone, piškoty savoiardi a amarettem. Tiramisu můžeme připravit buď zvlášť do vhodných misek, nebo do větší formy a pak krájet, takže podle toho si připravíme “nádobíčko”.

Oddělené žloutky dáme do misky, prošleháme, přidáme cukr a ušleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mascarpone a společně zlehka ušleháme buď ručně, nebo robotem na pomalejší otáčky.

Ušleháme si 3 bílky (možná nakonec přidáme méně) se špetkou soli do tuha a opatrně vmícháme do připravené směsi z mascarpone tak, abychom získali nadýchaný krém.

Uvaříme silnou kávu, kterou nalijeme do hlubokého talíře (tak, abychom mohli piškoty namáčet podélně), přimícháme Amaretto a namáčíme piškoty (jen narychlo smočíme, okapeme), které skládáme do připravené formy. Vyložené dno potřeme polovinou krému, uhladíme například stěrkou a naskládáme další vrstvu namočených piškotů. Následuje poslední vrstva druhé poloviny krému. Vršek uhladíme a dáme zakrytou formu do chladničky.

Tím je tiramisu hotové. Kakaem posypáváme až před podáváním a to přes malé, jemné sítko.

Tiramisu
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *