Tvarožník

Pokud máte rádi moučníky a hlavně tvaroh, pak toto je recept přesně pro vás. Zkuste tento nadýchaný tvarožník pečený ve vodní lázni. Je prostě delikátní!


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: -


Ingredience na tvaročník

  • 4 vejce
  • 500 g měkkého polotučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva

Jak na to

Do většího pekáče nalijeme vodu do výšky hladiny cca 4 cm a dáme do trouby zapnuté na 200 °C (tvarožník budeme péct ve vodní lázni).

Oddělíme zvlášť žloutky od bílků a z poloviny množství cukru (cca 75 g), bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.

Tvaroh, žloutky a druhou polovinu cukru dohromady vyšleháme. Přidáme prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva a důkladně šleháme, dokud nevznikne hladká hmota bez hrudek a žmolků.

K takto vyšlehané hmotě zlehka vmícháme sníh z bílků. Připravené těsto na tvarožník nalijeme do uzavřené formy (může být třeba na biskupský chlebíček) vymazané máslem a dáme do rozehřátého pekáče s vodou, který máme v troubě.

Tvarožník pečeme ve vodní lázni cca 35 – 45 minut. Pokud by začal na povrchu příliš rychle chytat barvu, zakryjeme alobalem. Po upečení necháme zchladnout.