Vepřová plec na paprice

Pokud máte vepřovou plec, smetanu na vaření a další obvyklé ingredience, pak je vepřová plec na paprice dobrou volbou na snadný a skvělý oběd či večeři.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřovou plec na paprice

  • 600 g vepřové plece
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • drcený kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 0,7 l vody nebo hovězího vývaru
  • 1 kelímek smetany na vaření 12% (cca 375 g)
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Jak na to

Do hrnce dáme olej, rozehřejeme a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec.

Nejdříve ji zprudka při průběžném míchání orestujeme a přidáme papriku, kmín, pepř a sůl. Promícháme chvíli a zalijeme vývarem nebo vodou (samozřejmě horkou). Zakryjeme pokličkou a necháme maso cca 30 minut dusit.

Ve smetaně na vaření důkladně rozmícháme polohrubou mouku, kterou můžeme pro jistotu prosít, a za stálého míchání přilijeme do hrnce. Necháme 10 minut vařit a případně ještě dochutíme.

Vepřová plec na paprice je dobrá nejlépe s domácím kynutým knedlíkem, ale i rýží.