Máte mražené nebo dokonce čerstvé borůvky a sladké pokrmy máte rádi? Není co řešit – připravte si kynuté borůvkové knedlíky zasypané cukrem, přelité máslem.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na kynuté borůvkové knedlíky
Kynuté těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 220 ml vlažného mléka
- 1/2 lžičky cukru krupice
- 1 vejce
- 1 špetka soli
Náplň
- 300 g borůvek
- (cukr krupice)
Dokončení
- tvaroh
- cukr moučka
- máslo
Jak na to
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí si rozdrobíme, zasypeme cukrem krupice a přidáme cca 3 – 4 lžíce vlažného mléka. Na teplejším místě necháme vykynout.
Do mísy dáme prosátou mouku, vejce, špetku soli, zbývající mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme si polotuhé těsto, zakryjeme například utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Mělo by být hezky kypré.
Hotové kynuté těsto si rozdělíme na stejné dílky, případně rovnou od oka uždibujeme a balíme do těsta borůvky. Je možné k nim přidávat i cukr, ale mně se zdá lepší nesladit tolik a raději si pocukrovat hotové knedlíky až na talíři.
Knedlíky vaříme v hrnci s osolenou vařící vodou cca 10 minut. Při vytahování a položení na talíř je nahoře propíchneme vidličkou, aby vypustily páru a pak se nezcvrkly.
Kynuté borůvkové knedlíky podáváme podle chuti s tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.