Grilovaná krkovička z Jamajky

Zkuste se schválně zamyslet, co se vám vybaví, když se řekne slovo Jamajka. Mnozí si jistě vybaví nedávno skončivšího fenomenálního sprintera Usaina Bolta, další mohou jmenovat Boba Marleyho či jiné ikonické reggae hudebníky. Někdo si vzpomene na hrdinné zápolení jamajských bobistů na olympiádě v Calgary, které připomíná populární americký film a pro řadu lidí je Jamajka Mekkou rastafariánství a konopí. To všechno je pravda, ale Jamajka toho má ke chlubení mnohem víc. Kromě slavných umělců a sportovců a mnoho dalšího je jedním z národních pokladů také tradiční jamajská kuchyně. Kuchyně, která věrně zrcadlí naturel jamajského lidu – je originální, divoce nespoutaná, nesmírně pestrá a hraje všemi barvami.

Pestrobarevná kuchyně

To že je jamajská kuchyně tak pestrá a neotřelá není žádná náhoda. Podobně jako u jiných karibských ostrovů a v řadě zemí latinské Ameriky se místní kuchyně stala jakou pestrou směsicí gastronomických zvyklostí nejrůznějších kultur z celého světa. Jamajskou kuchyni do značné míry ovlivnily tradice a zvyklosti z Afriky dovlečených otroků, svou nesmazatelnou stopu na ní zanechali také evropští kolonialisté (zejména ze Španělska a Velké Británie), ale můžeme v ní vypozorovat i prvky čínské nebo indické kuchyně. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jamajskou kuchyni ovlivňuje i na Jamajce zakázaná, ovšem masově rozšířená marihuana. Ta, jak známo, dráždí chuťové pohárky a její kuřáci často inklinují k pikantním jídlům, nebo je mlsná prohání tak silně, že dokážou skombinovat na první pohled naprosto nekombinovatelné suroviny a slintat u toho blahem. Při pohledu na některé tradiční jamajské dobroty se tak může zdát, že autor receptu byl taky pod vlivem.

A jaká jídla jsou pro Jamajku typická? Do jamajské gastronomie neodmyslitelně patří ryby a mořské plody, různé druhy pikantního koření, spousta tropického ovoce, oblíbené je také kozí maso, ve velkém se konzumuje rýže, populární jsou rovněž sladké brambory a pečené banány (oblíbená jídla Usaina Bolta – pozn. red), ale asi nejznámější je tzv. „Jamaican Jerk“, neboli pozvolna pečené vepřové nebo kuřecí maso, které se předtím marinovalo ve speciální kořenící směsí.

Jak si dopřát trochu Jamajky v pohodlí domova

Přestože je jamajská kuchyně pro české chuťové pohárky neobvykle exotická a z hlediska surovin často takřka nedostupná, neznamená to, že by si člověk nemohl trochu té Jamajky dopřát i pohodlí svého domova. Chce to jen vybrat to správné jídlo, které se i v našich končinách a s našimi možnostmi dá uvařit. Takovým jídlem může být například jerk krkovička s jamajskou rýží. Tak pojďme na to! Nejdřív je třeba sehnat pořádné maso, ideálně přímo u řezníka, protože zde je větší šance, že dostanete čerstvé a dobře ošetřené maso, které má plnější chuť a lépe se s ním pracuje. Na jamajskou baštu pro 6 strávníků bude stačit cca 1,2 kilogramu vepřové krkovice. Podle chuti můžete být více, či méně prorostlá, jak kdo chce. Na kořenící směs Jerk bude potřeba sušená cibule v prášku, dále sušená pažitka, tymián, mleté nové koření, třtinový cukr, skořice, muškátový oříšek, česnek v prášku, chilli papričku a mořskou sůl. Všechny druhy koření smícháme dohromady, krkovičku rozdělíme podélně na dva stejné fláky, přičemž každý převážeme potravinovým provázkem a důkladně je v Jerk směsi obalíme. Jamajská grilovaná krkovička Jerk se griluje pěkně pozvolna na grilu rozpáleném pouze na 180 stupňů Celsia (my jsme použili klasický velký kotlový gril od Weberu) – jde o tzv. metodu nepřímého grilování, kdy je hlavní středisko žáru po stranách grilovacího kotle a maso se tak propéká pěkně pomaloučku při relativně nízké teplotě. Krkovička na jamajský způsob potřebuje strávit zhruba 60 minut na roštu.

A co k tomu?

V jamajských restauracích, bistrech a pouličních stáncích se Jerk krkovička nebo kuře podává velmi často s rýží a červeným hráškem (v originále Rice and Peas – je to v podstatě jamajské národní jídlo). Na Rice and Peas budete potřebovat asi tak půl kila rýže, dále pak 20 deka suchých červených fazolí (červený hrášek je u nás těžko k sehnání), cibuli, česnek, máslo, kokosové mléko, třtinový cukr, sůl, pepř a kdo chce, může přidat i šťávu a kůru z jedné limetky.

Jamajská krkovička Jerk

  • 1,2 – 1,5 kg vepřové krkovice
  • 2 lžíce sušené cibule v prášku
  • 1 lžíce sušené pažitky
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • 2 čajové lžičky drcených chilli papriček
  • 2 čajové lžičky granulovaného česneku
  • ½ čajové lžičky mletého muškátové oříšku
  • ½ čajové lžičky mleté skořice

Pracovní postup

  • Vepřovou krkovici rozdělíme podélně na dva velké fláky
  • Oba kusy svážeme potravinářským provázkem a pečlivě nakořeníme směsí Jerk
  • Grilujeme nepřímou metodou při teplotě 180°C cca 1 hodinu a v průběhu pečení potíráme krkovičku směsí z 50 mililitrů octa a 50 mililitrů bílého vína, špetky soli a cukru

Příloha „Rice and Peas“

  • 200 g červených fazolí
  • 500 g dlouhozrnné rýže
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g pravého másla
  • 400 ml kokosového mléka
  • snítka tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • pepř
  • sůl

Pracovní postup

  • Do rozpáleného hrnce nalijeme olej, orestujeme cibuli a česnek a přidáme rýži, kterou orestujeme a poté zalijeme vodou.
  • Necháme zavařit a přidáme všechny ingredience s výjimkou kůry z limety a fazolí
  • Až se nám odpaří voda na úroveň hladiny rýže, sundáme hrnec z grilu a rýži necháme dojít jen tak pod pokličkou zhruba tak 15 – 20 min
  • Poté přimícháme scezené fazole a limetovou kůru
Grilovaná krkovička z Jamajky
Grilovaná krkovička z Jamajky

 

IMG 5558 - Grilovaná krkovička z Jamajky
Grilovaná krkovička z Jamajky

 

Grilovaná krkovička z Jamajky
Grilovaná krkovička z Jamajky

 

Grilovaná krkovička z Jamajky
Grilovaná krkovička z Jamajky
Grilovaná krkovička z Jamajky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *