Kdo by neměl rád vynikající zapečené brambory, chcete-li francouzské brambory. Zkuste také tento recept, který je velice snadný, chutný a milovníky masa potěší přítomnost mletého masa! Tak na nic nečekejte a zapečte ty brambory!
Ingredience
- 1 kg brambor
- 500 g mletého masa – mix
- 250 g eidamu
- 2 vejce
- 2 rohlíky, nejlépe gumovější
- mléko
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 1 česnek
- olej
Postup
Mleté maso smícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme vejce a kousky nejlépe gumových rohlíků namočených do mléka. Osolíme, opepříme podle libosti a vše promícháme.
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme je na tenké plátky. Olejem si vymažeme zapékací nádobu a naskládáme polovinu množství brambor, které od oka a podle chuti potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme a opepříme. Na první vrstvu brambor nalijeme polovinu smetany a rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs mletého masa.
Další vrstva je opět z brambor. Takže jejich druhou polovinu hezky naskládáme na masovou směs, opět očesnekujeme, osolíme a opepříme. Na závěr zalijeme druhou polovinou smetany.
Takto připravené brambory s mletým masem dáme péct na 60 minut do předehřáté trouby na 170° C.
Můžeme na závěr zapéct s nastrouhaným sýrem na povrchu, nebo jen sýrem posypat po vytažení z trouby.