Hlíva ústřičná

V regálech supermarketů ji často vídáte v oddělení zeleniny ve vaničkách zatavených ve fólii. Řeč je o houbě nazývané hlíva ústřičná. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, seberte odvahu a udělejte to. Můžete si připravit některý ze skvělých receptů s hlívou. Navíc jde o plodinu, se spoustou léčivých účinků. Chcete-li je ovšem plně využít, bude lepší, když sáhnete po doplňku stravy s hlívou.

Nenápadná houba v sobě skrývá hodně

Na první pohled docela nenápadná houba, od které byste toho asi mnoho nečekali. Pokud si ale dáte práci a zapátráte po informacích o ní, překvapí vás svým léčebným potenciálem. Její nutriční hodnota je vysoká. Obsahuje velké množství polysacharidů beta-glukanů. Najdete v ní vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselina panthothenová), B6, B7 (biotin), B9 (kyselina listová) a C a D. Samozřejmě se v ní nacházejí i stopové prvky a minerály, a to měď, selen, zinek, draslík, železo, fosfor a hořčík.

Co můžete z hlívy připravit v kuchyni?

Vynikající je polévka, pikantní guláš, karbanátky. Můžete ale zkusit třeba i omeletu s hlívou, nebo výbornou nádivku do kuřete. Hlíva skvěle vyladí chuť rizota. Můžete ji nakládat, přichystat si chutnou snídani s houbou na topince. Kuře prsa s hlívou jsou také dobrým pokrmem. Kdo si potrpí na palačinky naslano, měl by do nich vyzkoušet také hlívu. A co třeba pizza? I obloha na pizzu může hlívu obsahovat. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Kuchyňským zpracováním ale význam hlívy rozhodně nekončí.

Jak pomáhá hlíva lidskému tělu?

Především významně posiluje imunitu. Její antioxidační účinky působí proti stárnutí, tlumí působení volných radikálů a tvoří prevenci proti rakovině. Obsahuje i hodně kyseliny listové a díky tomu podporuje tvorbu červených krvinek. Spousta z vás jistě trpí vyšším krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem a cukrem v krvi. Hlíva dokáže svými blahodárnými účinky bojovat se všemi těmito příznaky nezdravého životního stylu. Známé je i její působení proti bakteriím a virům.

Výtažek je účinnější než houba v jídelníčku

Musíme ale upozornit na jednu důležitou skutečnost. I když je hlíva ústřičná chutná houba, kterou lze v kuchyni připravit na tisíc různých způsobů, tepelnou úpravou se samozřejmě zničí část její výživové hodnoty. Podstatné je, že abyste maximalizovali její léčebné účinky, byste museli sníst opravdu velké množství. Proto je efektivnější doplnit svoji životosprávu o doplněk stravy s touto léčebnou houbou. Tablety s hlívou ústřičnou mají mnohem silnější účinky, než když si občas dopřejete hlívu jako zpestření jídelníčku.

Pro silný účinek alespoň 40 % polysacharidů

Výtažek z hlívy ústřičné má větší sílu ve formě tablet či tobolek, kde jsou výživné látky koncentrovány. Musíte si ale umět vybrat. U hlívy ve formě tablet si především zjistěte složení. Tam by mělo být alespoň 40 % polysacharidů. V takovém případě je koncentrace pro lidské tělo optimální a terapeutický účinek bude silný. U nižších koncentrací je účinek mnohem nižší, nemůžete se na něj spolehnout.

 

Hlíva ústřičná: Chutná houba, která vám vrátí zdraví
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *