Grep

Kdo by neznal grapefruit? Pro svou specifickou hořkou chuť je tento citrusový plod velmi často oslavován a zatracován zároveň. Ať už patříte mezi ty, kteří jej zbožňují nebo ne, jedno je jisté. Pro svůj obsah vitamínů a minerálů, stejně jako pro jeho široké využití by měl být častou součástí jídelníčku nás všech. Ze zdravotního hlediska jsou velmi zajímavá i jadérka grapefruitu. Na ně se zaměříme.

Extrakt z grapefruitových jadérek je velmi cenný

Při běžné konzumaci grepu mnoho lidí ani nenapadne, že to nejcennější, co na grepu je, se běžně vyhazuje. Ne, nejedná se o slupku (i když bílé části grapefruitové slupky jsou také cenné), nýbrž o grepová jadérka. Extrakt z nich je nejsilnějším přírodním lékem proti infekcím všeho druhu. Není divu, že byl tento extrakt podroben mnohým studiím. Během nich se mimo jiné zjistilo, že výtažek z grapefruitových jadérek spolehlivě ničí stovky kmenů škodlivých bakterií, virů a plísní, přitom nepoškozuje střevní mikroflóru, jak je tomu u chemických antibiotik.

Pro všechny přínosy grapefruitových jadérek (o nichž si toho ještě spoustu povíme), se dá jejich extrakt zařadit mezi všestranné pomocníky v domácí lékárničce. Dá se využívat vnitřně i vně.

Grepová tinktura jako základ pro vaši dentální hygienu

A protože byste extrakt ze semen grepu v domácích podmínkách jen marně dostávali, pořídit si jej můžete už hotový coby grepovou tinkturu. V podstatě se nejedná o nic jiného než o extrakt ze semen grepu ve 40% alkoholu. Ten můžete po kapkách užívat vnitřně i vně.

Při vnějším použití, to znamená při potírání postiženého místa, doporučujeme alkoholovou tinkturu zředit v oleji. Ten může být opět grepový nebo jiný přírodní. Při vyplachování úst pak tinkturu doporučujeme zředit vodou.

Extrakt z grapefruitových jadérek lze použít na řadu kožních neduhů. Osvědčil se při léčbě aftů, oparů a zubních kazů. Vzhledem k tomu, že dobře účinkuje i na záněty dásní, dá se tinktura z grapefruitových jadérek považovat za základ vaší dentální hygieny.

Extrakt z grepových jadérek
Extrakt z grepových jadérek

Pomocník při průjmech, plísních a nachlazení

Grapefruitovou tinkturu však využijete nejen pro oblast úst. Podávaná vnitřně se postará o vaši střevní mikroflóru, zastaví virovou infekci žaludku a střev, jejíž hlavním projevem je nepříjemný průjem. Užívána vnitřně i navenek dobře účinkuje proti plísním a bakteriálním onemocněním. Ženy si tinkturu z grapefruitových jadérek mohou oblíbit k pravidelným výplachům při zánětech a mykózách pochvy.

Jako obklad nebo pro vtírání do kůže tinkturu využijete při akné, bércových vředech, při bolestech uší nebo při rýmě. Pravidelným užíváním extraktu z grepových jadérek se mimo jiné dočkáte také lepšího trávení a zvýšení imunity. Tento extrakt také působí jako silný antioxidant s protirakovinnými účinky.

I přes to všechno, co extrakt z grepových semen umí, není tolik známý. Vy už ale o něm víte, a proto jej můžete zařadit do vaší domácí zdravotní péče.

K dostání na eshopu bylin: cestabylin.cz

Znáte extrakt z grepových jadérek?
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *