Kdo by neznal už ze základní školy oblíbené bavoráky. Upečte si doma podle tohoto receptu poctivé bavorské vdolečky, které prostě nemají chybu.


Potřebný čas: 60 minut + kynutí
Počet porcí:


Ingredience na bavorské vdolečky

  • 20 g droždí
  • 50 g másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 – 2 balíčky vanilkového cukru
  • jahodový džem
  • tvrdý tvaroh na strouhání

Jak na to

Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme droždí s trochou cukru krupice, přidáme cca 125 ml vlažného mléka (polovinu z uvedeného množství), vrchovatou lžíci polohrubé mouky, promícháme a dáme do tepla na 10 – 15 minut vzejít.

Zatím si utřeme rozpuštěné máslo se zbývajícím cukrem do světlé pěny. Přidáme vejce + jeden žloutek z druhého vejce a prošlehejte metličkou.

K této směsi přilijeme napěněný kvásek, rum, sůl a nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu. Postupně přidáváme pozvolna polohrubou mouku a zbývající polovinu mléka. Umícháme těsto, které bude celkem řidší. Těsto promícháváme, dokud nebude hladké a vláčné.

Hotové těsto na bavorské vdolečky lehce zaprášíme moukou a zakryjeme utěrkou. Takto ho necháme na teplém místě 45 minut kynout. Po vykynutí těsto rozválíme na plát silný cca 0,7 – 1 cm (od oka). Například skleničkou vykrajujeme kolečka na jednotlivé vdolky. Zatlačíme na placku a zakroužíme. Vykrojená kolečka necháme zakryté pod utěrkou ještě 15 – 20 minut kynout.

V dostatečně velkém kastrolu nebo hrnci rozehřejeme větší množství oleje tak, aby v něm mohly bavorské vdolečky plavat. Do jednotlivých vdolků uděláme dnem skleničky důlek a dáváme smažit do oleje otočené důlkem dolů. Když začnou vdolky kolem okrajů získávat zlatavou barvu, tak je otočíme a dosmažíme z druhé strany. Usmažené vdolky skládáme na plech vyložený ubrousky, abychom se zbavili přebytečného oleje.

Zakysanou smetanu promícháme s tvarohem a vanilkovým cukrem. Do důlku vždy dáme vrchovatou lžíci tvarohovo-smetanové směsi a lžičku džemu. Nakonec posypeme nastrouhaným tvarohem.

Bavorské vdolečky
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *