Kdo by neznal už ze základní školy oblíbené bavoráky. Upečte si doma podle tohoto receptu poctivé bavorské vdolečky, které prostě nemají chybu.
Potřebný čas: 60 minut + kynutí
Počet porcí: –
Ingredience na bavorské vdolečky
- 20 g droždí
- 50 g másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky soli
- kůra z 1/2 citronu
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 1 – 2 balíčky vanilkového cukru
- jahodový džem
- tvrdý tvaroh na strouhání
Jak na to
Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme droždí s trochou cukru krupice, přidáme cca 125 ml vlažného mléka (polovinu z uvedeného množství), vrchovatou lžíci polohrubé mouky, promícháme a dáme do tepla na 10 – 15 minut vzejít.
Zatím si utřeme rozpuštěné máslo se zbývajícím cukrem do světlé pěny. Přidáme vejce + jeden žloutek z druhého vejce a prošlehejte metličkou.
K této směsi přilijeme napěněný kvásek, rum, sůl a nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu. Postupně přidáváme pozvolna polohrubou mouku a zbývající polovinu mléka. Umícháme těsto, které bude celkem řidší. Těsto promícháváme, dokud nebude hladké a vláčné.
Hotové těsto na bavorské vdolečky lehce zaprášíme moukou a zakryjeme utěrkou. Takto ho necháme na teplém místě 45 minut kynout. Po vykynutí těsto rozválíme na plát silný cca 0,7 – 1 cm (od oka). Například skleničkou vykrajujeme kolečka na jednotlivé vdolky. Zatlačíme na placku a zakroužíme. Vykrojená kolečka necháme zakryté pod utěrkou ještě 15 – 20 minut kynout.
V dostatečně velkém kastrolu nebo hrnci rozehřejeme větší množství oleje tak, aby v něm mohly bavorské vdolečky plavat. Do jednotlivých vdolků uděláme dnem skleničky důlek a dáváme smažit do oleje otočené důlkem dolů. Když začnou vdolky kolem okrajů získávat zlatavou barvu, tak je otočíme a dosmažíme z druhé strany. Usmažené vdolky skládáme na plech vyložený ubrousky, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Zakysanou smetanu promícháme s tvarohem a vanilkovým cukrem. Do důlku vždy dáme vrchovatou lžíci tvarohovo-smetanové směsi a lžičku džemu. Nakonec posypeme nastrouhaným tvarohem.