Pštrosí vejce z mletého masa se dají jíst teplé i studené s chlebem a tento recept se dobře hodí také na Velikonoce, kdy se doma sejde mnoho vajec.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na pštrosí vejce
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 5 vajec
- cca 4 lžíce vody
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 špetka majoránky
- 1 špetka drceného kmínu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- strouhanka
Jak na to
4 vejce uvaříme na tvrdo. Po uvaření scedíme a zchladíme studenou vodou, aby se lépe loupala.
Mleté maso důkladně propracujeme s několika lžícemi vody, rozklepnutým vejcem, kořením a solí. V případě potřeby zahustíme trochou strouhanky.
Vypracovanou masovou směs rozdělíme na čtyři stejné díly a oloupaná celá vejce zabalíme do směsi mletého masa. Jednotlivé masové koule ještě trochu obalíme ve strouhance, aby byly křupavější.
Jednotlivá pštrosí vejce naskládáme do nejlépe sádlem vymaštěného pekáčku a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 35 minut. Po 15 minutách pečení můžeme podlít jen trochou vody, aby se maso nepřichytávalo ke dnu.
Hotová pštrosí vejce můžeme podávat teplé s bramborovou přílohou, ale i za studena například s čerstvým chlebem.