Bramborová polévka, nebo prostě bramboračka s houbami, případně s klidem bez nich. Já houby skoro nejím, ovšem tuto polévku si bez nich neumím představit.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na bramborovou polévku
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 hrstky sušených hub
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- 4 větší brambory
- 1 mrkev
- 1/2 petržele
- 1 kousek celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 – 4 špetky majoránky
- 1 bobkový list
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
V hrnci si rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku.
Namočené (nejlépe přes noc) sušené houby přidáme i s vodou k hotové jíšce a následně zalijeme cca litrem vroucí vody, nejlépe však zeleninovým vývarem.
Přidáme očištěné a nakrájené brambory s kořenovou zeleninou. Nakrájet můžeme podle sebe – vše na kostičky, případně brambory nebo jejich část na větší kousky.
Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme tak, aby bylo vše měkké (cca 20 minut). Na závěr ztlumíme plamen na minimum a přidáme rozmačkaný česnek a majoránku, kterou mezi prsty protřeme, než ji dáme do hrnce. Podle chuti ještě případně opepříme a osolíme.