Pokud preferujete přílohy z brambor, nebo děláte něco, k čemu se prostě jen hodí, zkuste sem tam tyto bramborové krokety, které jsou příjemnou změnou.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na bramborové krokety
- 500 g brambor (varný typ C)
- 1 cm plátek másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 špetka muškátového oříšku (nemusí být)
- 100 g polohrubé mouky nebo 50 g strouhanky
- sůl
- mletý pepř
Na obalování
- 2 vejce
- strouhanka
Jak na to
Brambory očistíme a ve slupce je uvaříme. Po uvaření slijeme vodu a necháme je chvíli vychladnout. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo můžeme také nahrubo nastrouhat.
K prolisovaným bramborám přidáme změklé máslo, žloutky, na jemno nasekanou petrželku, špetku muškátového oříšku a část mouky nebo strouhanky. Osolíme, opepříme a promícháme. Mouku nebo strouhanku přidáváme podle potřeby tak, aby se těsto nelepilo na rukách, ale nebylo zároveň ani příliš tuhé.
Z bramborového těsta vytvarujeme kuličky požadované velikosti, obalíme je v rozšlehaných vejcích a strouhance. Bramborové krokety smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Strouhanku, ve které krokety obalujeme, můžeme vylepšit podle chuti tím, že k ní přidáme nasekané bylinky podle chuti.