Tradiční a na přípravu snadné bramborové šišky s mákem jako skvělý sladký pokrm i způsob, jak zpracovat brambory. Pokud děti nerady mák, použijeme perník.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky
- 800 g brambor (varný typ C)
- 250 g hrubé mouky
- 50 g dětské krupice
- 1 špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžička octa
Dokončení
- mletý mák (případně perník na strouhání)
- cukr moučka
- máslo
Jak na to
Zchladlé brambory ideálně den předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme hrubou mouku, dětskou krupici, sůl, vejce, ocet a vypracujeme si hladké těsto.
Připravené těsto si rozdělíme na několik dílů a z nich vyválíme válečky, které rozkrájíme na stejné kousky. Jejich velikost není pevně daná – pro představu 2 cm silné a 6 cm dlouhé. Je možné tvarovat také šišky nebo noky, ale válečky jsou nejrychlejší.
Připravené bramborové šišky dáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Až šišky vyplavou, necháme ještě cca 3 minuty povařit a pak je vyndáme naběračkou do cedníku, aby okapaly.
Hotové bramborové šišky posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.