Jedná se o tradiční sladký pokrm našich babiček, který je známý v Čechách také jako kucmoch nebo kucmouch. Udělejte si výborné bramborové škubánky s mákem.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na bramborové škubánky s mákem
- 750 g brambor (varný typ C)
- sůl
- 1 hrnek hrubé mouky
- 3 lžíce sádla
- mletý mák
- cukr moučka
Jak na to
Oškrábané brambory opláchneme a nakrájíme na kostičky. Dáme je do kastrolu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka, cca 10 minut. Vodu slijeme tak, aby v kastrolu zůstalo jen trochu vody, a takto namočené brambory zasypeme rovnoměrně moukou a koncem vařečky je jen trochu pošťoucháme. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni je cca 10 minut prohříváme. Pak odstavíme a necháme ještě 5 minut stát.
Odkryjeme poklici, v kastrolu je rozšťoucháme a rozmixujeme dohladka. Bramborová hmota by měla být hutná a lepivá.
Než takto hmotu vypracujeme, rozpustíme si v kastrolku sádlo. Do něj vždy namočíme lžíci a touto, případně dvěma, tvarujeme bramborové škubánky rovnou na talíř.
Posypeme je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a zalijeme zbytkem rozpuštěného sádla, nebo rozpuštěným máslem a hned podáváme.