Pokud vám chutná lilek a máte rádi pomazánky, tak určitě vyzkoušejte také tuto exotičtější. Lilková pomazánka (Baba Ganoush) je vynikající např. na tousty.
Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na lilkovou pomazánku
- 1 střední lilek
- 4 lžíce tahini, nebo: 2 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce olivového oleje a 2 lžičky vody
- 3 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citrónu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 špetky římského kmínu
Jak na to
Lilek na několika místech propíchneme a dáme na mřížce péct na 200 °C na 40 minut. Během pečení párkrát otočíme.
Opečený lilek necháme zchladnout a zatím na sucho krátce opražíme sezamová semínka, ale nespálíme je. Když začnou odskakovat, nasypeme je do mixéru, přidáme olej, vodu a co nejvíc je rozmixujeme dohladka. Pokud máme tahini, tento krok přeskočíme.
Zchladlý upečený lilek rozkrojte, lžící vydlabeme vnitřek a přidáme do mixéru k rozmixované sezamové směsi, případně hotovému tahini. Přidáme ještě nastrouhaný nebo nasekaný česnek, šťávu z citronu (bez pecek), sůl, mletý pepř a římský kmín (pokud nemáme, nic se nestane). V mixéru vše důkladně rozmixujeme dohladka a dáme vychladit.
Při podávání zakápneme lilkovou pomazánku olivovým olejem, přidáme nasekanou petrželku. Hodí se pita, nebo tmavé pečivo podle naší chuti.