Pokud vám chutná lilek a máte rádi pomazánky, tak určitě vyzkoušejte také tuto exotičtější. Lilková pomazánka (Baba Ganoush) je vynikající např. na tousty.


Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na lilkovou pomazánku

  • 1 střední lilek
  • 4 lžíce tahini, nebo: 2 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce olivového oleje a 2 lžičky vody
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 špetky římského kmínu

Jak na to

Lilek na několika místech propíchneme a dáme na mřížce péct na 200 °C na 40 minut. Během pečení párkrát otočíme.

Opečený lilek necháme zchladnout a zatím na sucho krátce opražíme sezamová semínka, ale nespálíme je. Když začnou odskakovat, nasypeme je do mixéru, přidáme olej, vodu a co nejvíc je rozmixujeme dohladka. Pokud máme tahini, tento krok přeskočíme.

Zchladlý upečený lilek rozkrojte, lžící vydlabeme vnitřek a přidáme do mixéru k rozmixované sezamové směsi, případně hotovému tahini. Přidáme ještě nastrouhaný nebo nasekaný česnek, šťávu z citronu (bez pecek), sůl, mletý pepř a římský kmín (pokud nemáme, nic se nestane). V mixéru vše důkladně rozmixujeme dohladka a dáme vychladit.

Při podávání zakápneme lilkovou pomazánku olivovým olejem, přidáme nasekanou petrželku. Hodí se pita, nebo tmavé pečivo podle naší chuti.

Lilková pomazánka
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *