Zapéct se dají i zajímavější věci, než jen brambory nebo těstoviny. Zkuste zapečený fenykl se sýrem a smetanou. Navíc fenykl má pozitivní zdravotní účinky.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na zapečený fenykl
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 4 bulvy fenyklu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 50 g nastrouhaného tvrdého sýru (Gouda, Eidam)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Jak na to
Na pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Opláchnuté bulvy fenyklu podélně rozkrojíme na 5 – 6 dílů, ale můžeme i drobněji a krátce osmahneme. Pak fenykl podlijeme trochou horké vody, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a zhruba 5 – 7 minut dusíme.
Podušený fenykl naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy a přelijeme rozšlehanou směsí smetany, žloutků a nastrouhaného sýra.
Na vrch dáme malé kousky másla a dáme zapéct na cca 15 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Hotový zapečený fenykl můžeme posypat jeho posekanými lístečky.
Zapečený fenykl se sýrem a smetanou
Odkazy