Jak je něco s brynzou, byl by v tom čert, aby to nebylo slovenské. Brynzové pirohy si musíte vážně udělat, protože to je něco. Poctivé jídlo se nezapře.


Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na brynzové pirohy

  • 450 g brambor (varný typ C)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky soli
  • 200 ml vody
  • 125 g brynzy
  • 70 g másla
  • 100 g slaniny vcelku
  • 200 ml zakysané smetany

Jak na to

Očištěné brambory ve slupce uvaříme nejlépe den dopředu v osolené vodě do měkka (cca 20 minut). Oloupeme je a najemno nastrouháme, případně pomačkáme.

Z mouky, vejce, soli, teplé vody a cca dvou lžic uvařených nastrouhaných brambor vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a necháme 10 – 15 minut odležet.

Zatím si připravíme brynzovou náplň do pirohů. Jednoduše smícháme nastrouhané brambory, rozehřáté máslo, brynzu a osolíme.

Odpočinuté těsto si vyválíme na lehce pomoučeném vále na tloušťku cca 2 mm. Například hrnečkem nebo jiným kulatým vykrajovátkem o průměru cca 10 cm vykrajujeme kolečka (můžeme použít také formu na pirohy), na která klademe náplň v takovém množství, abychom těsto přeložili. Vznikne kapsička (šáteček), jejíž slepené okraje přitlačíme hroty vidličky.

Do hrnce s vařící osolenou vodou a lžíci oleje dáváme vařit pirohy. Když vyplavou, necháme je ještě 5 minut vařit a pak je vytahujeme děrovanou naběračkou. Vytažené pirohy krátce opláchneme vlažnou vodou (využijeme děrovanou naběračku hned při vytahování).

Na pánvi si opražíme slaninu nakrájenou na kostičky. Brynzové pirohy podáváme přelité opraženou slaninou a se zakysanou smetanou.

Brynzové pirohy
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *