Vynikající brynzová polévka (Demikát). Tato varianta není s vývarem z halušek, kterým se zalije brynza, cibulka a koření, ale použije se vývar z cibule.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na brynzovou polévku
- 1,5 l vody
- 2 cibule
- sůl
- 1 lžička mleté červené papriky (sladké)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 150 g brynzy
- 100 ml smetany na vaření
Do polévky
- 2 – 3 krajíce chleba
- 1 lžíce sádla
- pažitka, kopr, petrželová nať
Jak na to
Do hrnce dáme vařit vodu s cibulí nakrájenou na kolečka. Trochu osolíme (brynza přidá na slanosti dost), přidáme sladkou mletou papriku a drcený kmín. Vaříme, dokud cibule nezměkne.
Krajíce staršího chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi se sádlem.
V míse na polévku, nebo v druhém hrnci promícháme rozdrobenou brynzu se smetanou a zalijeme scezeným cibulovým vývarem (pak mě napadlo, že bych příště mohla cibuli rozmixovat), který by ale neměl být vařící, aby nezničil vitamíny.
Do talířků dáme opečený chléb, zalijeme polévkou a podle chuti posypeme například na drobno nakrájenou pažitkou.