Připravte si rychlou a dobrou večeři například po úspěšném houbaření. Není nad houbové rizoto z čerstvých hub, ale ani ze sušených není vůbec špatné.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na houbové rizoto
- 1 hrst sušených hub (případně 2 hrsti čerstvých – lišky, hříbky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g rýže (Vialone Nano, Carnaroli, Arborio)
- 1 l zeleninového vývaru
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 plátek másla
- 75 g parmezánu
Jak na to
Sušené houby (pokud nemáme čerstvé) namočíme minimálně na hodinu, nejlépe však na noc do vody. Pokud máme čerstvé houby, očistíme je a nakrájíme na menší kousky.
V hlubší pánvi na olivovém oleji a mírném plameni osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, abys zesklovatěla a česnek. Přidáme připravené houby. Pokud používáme čerstvé, cca 2 minuty je s cibulkou orestujeme, přidáme trochu vody (cca lžíci) a ještě 5 minut je dusíme. Sušené houby opražíme cca 2 minuty.
Přidáme rýži, kterou však neproplachujeme a cca 2 minuty ji zlehka opražíme. Pak přilijeme trochu vývaru a za průběžného přilívání (přilíváme cca po 1/5 l, tedy 200 ml od oka) vaříme cca 20 minut.
Hotové houbové rizoto dochutíme pepřem a solí, odstavíme a vmícháme plátek másla a parmezán, případně parmezánem také posypeme.