Ty nejlepší dukátové buchtičky s krémem neboli buchtičky se šodó jsou podle mě určitě tyto. Vyzkoušela jsem tento recept a už nedělám žádné jiné. Zkuste je.
Potřebný čas: 75 minut + kynutí
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
Těsto na dukátové buchtičky
- 10 g čerstvého droždí
- 60 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 80 g másla
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 špetka muškátového květu
Vanilkový krém – šodó
- 1 vanilkový lusk
- 750 ml plnotučného mléka
- 8 žloutků (ideálně domácí vejce)
- 4 lžíce cukru krupice
Jak na to
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí posypeme lžičkou krupičného cukru a vidličkou rozmačkáme na kašičku, ke které přidáme lžíci hladké mouky a trochu mléka. Znovu promícháme a necháme pracovat na kvásek.
Do mísy dáme hladkou mouku, cukr krupici, sůl, citronovou kůru, muškátový květ, kvásek, vejce, rozpuštěné máslo (ne horké a trošku si ho necháme na vymazání pekáčku a potření dukátových buchtiček) a vlažné mléko. Vpracujeme a uhněteme těsto, které by nemělo být tekuté ani suché. Konzistenci lze případně upravit další moukou nebo mlékem. Těsto na buchtičky vypracováváme důkladně alespoň 10 minut, aby se nelepilo a bylo hladké. Když má požadované parametry, necháme ho v míse zakryté utěrkou kynout alespoň hodinu.
Těsto si dáme na pracovní plochu nebo vál, prohněteme a rozdělíme na tři díly, ze kterých uděláme válečky o tloušťce vhodné na buchtičky a rozkrájíme je na menší kousky, aby se na šířku vešly do máslem vymazaného pekáčku. Do něj je s malými rozestupy naskládáme a potřeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 30 minut.
Než se dukátové buchtičky upečou, připravíme si krém/šodó. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk, vyškrábeme z něj do kastrolku s mlékem semínkovou dřeň. Přihodíme i lusky a přivedeme mléko k varu, odstavíme a necháme 20 minut být. Pak scedíme a postupně přiléváme ke šlehaným žloutkům s cukrem. Takto připravenou směs nalijeme zpět do kastrůlku od mléka a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Konzistence by měla být jednoduše krémová. Šodó rozhodně nenecháme přijít až k varu, protože žloutek by se jinak začal srážet.
Dukátové buchtičky rozdělíme a zalijeme na talíři krémem.