Krémová pórková polévka by rozhodně neměla chybět na vašem stole. Udělejte si tuto vynikající a zdravou polévku s houstičkami podle vyzkoušeného receptu.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 1 větší pórek
- 4 lžíce oleje
- 1/2 cibule
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce mouky (není nutné)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 180 ml smetany na vaření
- sůl
Jak na to
Pórku odkrojíme kořínky a znečistěné listy. Pórek rozkrojíme jej podélně na polovinu a dobře opláchneme pod tekoucí vodou. Obě poloviny pórku nakrájíme na plátky a dáme zatím stranou.
V hrnci si na mírném ohni rozehřejte olej a osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku. Když začne sklovatět, přidáme drcený kmín, promícháme a po chvíli přidáme nakrájený pórek. Hrnec přiklopíme a zhruba 8 – 10 minut pórek podusíme ve vlastní šťávě a občas nezapomeneme promíchat.
Zvýšíme plamen, zasypeme pórek moukou (není nutné), promícháme a přilijeme zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, vypneme sporák a do téměř hotové pórkové polévky přimíchejte smetanu na vaření (Než smetanu přidáme, můžeme si stranou dát trochu pórku, který po rozmixování dáme zpět do polévky na chuť i ozdobu). Polévku podle chuti přisolíme.
Ponorným mixérem rozmixujeme polévku do požadované krémové konzistence a případně přidáme zpět pórek, který jsme si odložili. Pórkovou polévku můžeme podávat s opečenou houstičkou nebo čerstvým pečivem.