Připravte si vynikající kuře na paprice s domácím houskovým knedlíkem. Pokud byste rádi pikantnější variantu, přidejte ke sladké paprice také lžičku pálivé.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 1 větší kuře
- sůl
- 1 plátek másla
- 1 menší cibule
- 3 – 4 lžičky sladké papriky (+ 1 lžička pálivé)
- 130 ml / 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 litr kuřecího vývaru
Jak na to
Nejprve naporcujeme kuře na 4 části, nasolíme a přejdeme k přípravě omáčky.
Na rozehřátém másle si v hrnci zpěníme cibulku. Ve chvíli, kdy začne chytat zlatavou barvu, přidáme mletou sladkou papriku a mícháme. Sladkou papriku můžeme doplnit i pálivou paprikou, pokud máme rádi pikantnější chuť. Do zpěněné směsi dáme kuřecí čtvrtky a pěkně je v ní “vymácháme”. Následně zalijeme cca 1 litrem kuřecího vývaru minimálně tak, aby bylo kuře celé ponořené. Kuřecí vývar máme buď hotový, nebo si ho připravíme vyvařením kuřecích krků, případně z kostky.
Hrnec přikryjeme poklicí a za občasného míchání dusíme 20 – 25 minut doměkka. Podušené kuřecí čtvrtky vytáhneme a odložíme stranou. Zakysanou smetanu vmícháme do omáčky a přidáme rajský protlak (není podmínkou). Takto povaříme ještě pár minut a nakonec hotovou omáčku scedíme.
Kuře na paprice je podle mě nejlepší s domácím houskovým knedlíkem, ale hodí se dobře i k rýži a těstovinám.
Moc dobré kuře!