Buřtguláš je nejlepší na chatě či na chalupě, udělaný v kotlíku. Pro jistotu kupte špekáčky místo buřtů, které nemusí obsahovat ani trochu masa!
Pozor: Buřt nebo špekáček?
Kdybychom žili v normálním státě, bylo by to jedno. Ze zákona musí mít masný produkt s názvem špekáček minimálně 40 % masa. A buřt? Žádné. Hlídejte si % podíl masa (zdroj).
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 8 buřtů (špekáčků)
- 8 brambor (lojovaté – varný typ A)
- 1 palice českého česneku
- 4 cibule
- 2 lžíce červené sladké papriky
- 2 lžíce sádla
- 1 hrstka majoránky
- 1 lžičku drceného kmínu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
Buřty (špekáčky), případně kabanos (cca 500 g) nakrájíme na kostky nebo na kolečka a spolu s nahrubo nasekanou cibulí opečeme na sádle, dokud se cibulka zlehka neorestuje.
Zaprášíme sladkou paprikou (pokud chceme pikantnější verzi, tak sladkou papriku můžeme zkombinovat s pálivou ), přidáme brambory nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek, drcený kmín, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Pokud máme hovězí vývar, můžeme použít.
Buřtguláš dusíme pod pokličkou doměkka a sem tam zamícháme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou. Guláš je možné případně zahustit strouhankou nebo moukou (já jsem proti). Mnohem lepší je natrhat do buřtguláše kousky čerstvého chleba přímo u stolu.