Caesar salát z římského salátu pochází od italského kuchaře Cesara Cardiniho, podle kterého je pojmenován. Existuje nespočet verzí receptu tohoto salátu.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na Caesar salát
Salát
- 2 větší kuřecí prsíčka (600 g)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 hlávky římského salátu
- 6 plátků toustového chleba nebo jakékoliv jiné bílé pečivo
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- hoblinky parmezánu (cca 75 g)
Zálivka
- 4 ančovičky
- 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička kvalitní dijonské hořčice
- sůl
- 100 ml olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
Jak na to
Nejdříve si nachystáme zálivku. Ančovičky nakrájíme na co nejmenší kousky, česnek nasekáme na drobno. V misce smícháme (můžeme i šlehačem) žloutky, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, sůl a pepř do hladké pěny. Poté postupně a pomalu přiléváme olivový olej a šleháme do hustší konzistence, poté přihodíme ančovičky a česnek, promícháme a dáme vychladit do ledničky.
Zatím si nachystáme kuřecí maso a ostatní suroviny. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozehřáté pánvi na 2 lžičkách olivového oleje – stačí pánev jen lehce potřít.
Hlávky římského salátu nakrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta, dáme do misky a odložíme stranou.
Toustový chléb nakrájíme na menší čtverečky. Rozehřejeme si pánev s jednou lžící olivového oleje, do kterého přihodíme rozpůlené stroužky česneku, poté přihodíme na kostičky nakrájený toustový chleba a několik minut restujeme. Nakonec česnek vyjmeme a opečené pečivo dáme stranou. Využít můžeme také pečené česnekové krutony.
Salát servírujeme tak, že nejdříve promícháme nakrájené listy římského salátu s dresingem a naservírujeme na talíř. Poté přidáme opečené kousky kuřecího masa, česnekové krutony a dozdobíme hoblinkami parmezánu.