Caesar salát z římského salátu pochází od italského kuchaře Cesara Cardiniho, podle kterého je pojmenován. Existuje nespočet verzí receptu tohoto salátu.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na Caesar salát

Salát

  • 2 větší kuřecí prsíčka (600 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 hlávky římského salátu
  • 6 plátků toustového chleba nebo jakékoliv jiné bílé pečivo
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • hoblinky parmezánu (cca 75 g)

Zálivka

  • 4 ančovičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička kvalitní dijonské hořčice
  • sůl
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Nejdříve si nachystáme zálivku. Ančovičky nakrájíme na co nejmenší kousky, česnek nasekáme na drobno. V misce smícháme (můžeme i šlehačem) žloutky, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, sůl a pepř do hladké pěny. Poté postupně a pomalu přiléváme olivový olej a šleháme do hustší konzistence, poté přihodíme ančovičky a česnek, promícháme a dáme vychladit do ledničky.

Zatím si nachystáme kuřecí maso a ostatní suroviny. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozehřáté pánvi na 2 lžičkách olivového oleje – stačí pánev jen lehce potřít.

Hlávky římského salátu nakrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta, dáme do misky a odložíme stranou.

Toustový chléb nakrájíme na menší čtverečky. Rozehřejeme si pánev s jednou lžící olivového oleje, do kterého přihodíme rozpůlené stroužky česneku, poté přihodíme na kostičky nakrájený toustový chleba a několik minut restujeme. Nakonec česnek vyjmeme a opečené pečivo dáme stranou. Využít můžeme také pečené česnekové krutony.

Salát servírujeme tak, že nejdříve promícháme nakrájené listy římského salátu s dresingem a naservírujeme na talíř. Poté přidáme opečené kousky kuřecího masa, česnekové krutony a dozdobíme hoblinkami parmezánu.

Podobné recepty

Caesar salát
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *