Připravte si doma chilli con carne – chuť amerického Texasu, nebo prostě jen chili – vynikající pikantní pokrm z mletého hovězího masa, chilli a zeleniny.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 6
Ingredience receptu
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 karotky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 červené papriky
- olivový olej
- 1 vrchovatá čajová lžička chilli
- 1 vrchovatá čajová lžička drceného kmínu
- 1 vrchovatá čajová lžička skořice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 plechovka cizrny (400 g)
- 1 plechovka červených fazolí (400 g)
- 2 plechovky krájených rajčat (2x 400 g)
- 500 g mletého masa (hovězí, jehněčí)
- 1 svazek čerstvého koriandru
- balzamikový ocet
Jak na to
Cibuli, česnek, karotku a celer nakrájíme na drobno. Česnek můžeme vylisovat. Červenou papriku rozpůlíme, vyčistíme a nakrájíme na hrubší kousky.
Do většího hrnce dáme olivový olej, rozpálíme a ihned přidáme veškerou nakrájenou zeleninu. Promícháme a přidáme chilli, kmín, skořici, čerstvě mletý pepř a sůl.
Tuto zeleninovou směs povaříme při průběžném míchání cca 7 – 8 minut, dokud zelenina nezměkne a nezesklovatí.
Z plechovek cizrny a fazolí slijeme vodu a přidáme k zeleninové směsi. Nakonec přidáme rajčata, lehce promícháme, směs provaříme a přidáme mleté maso, které by nemělo tvořit větší kusy, ale mělo by být hezky rozmělněné.
Přidáme lístky koriandru, balzamikový ocet, sůl, pepř a promícháme. Takto hotovou směs přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca hodinu za občasného promíchání a pod ne úplně přiklopenou pokličkou.
Chili con carne podáváme s rýží basmati, nebo třeba dobrým pečivem podle chuti.