Prostě klasická dobrá bábovka, která by se měla podařit každému. Hrníčková olejová bábovka je vláčná, lahodná a vynikající pocukrovaná třeba s černým čajem.
Potřebný čas: 65 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 3 lžičky holandského kakaa
Jak na to
Nejprve smícháme všechny sypké ingredience a promísíme je. Tedy mouku, cukr a prášek do pečiva se špetkou soli. Přidáme mléko, olej, vejce a vše smícháme šlehačem v ucelené těsto.
Do vymazané a vysypané (např. kokosem, strouhankou nebo hrubou moukou) bábovkové formy nalijeme půlku těsta. Do druhé poloviny přimícháme kakao a vlijeme rovnoměrně do formy ke světlé polovině. Aby byla bábovka hezky mramorová, vezmeme si například příborový nůž, ponoříme ho ke dnu bábovky a projedeme vlnovkou po dně formy jedno kolečko. Prostě takové jedno míchnutí, ale pohybem vlnovky.
Bábovku dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme ji zhruba 50 minut. Ke konci zkoušíme špejlí. Upečenou a vyklopenou olejovou bábovku můžeme posypat moučkovým cukrem.