Využijte chřestové sezóny, která začíná v dubnu, a připravte si vynikající recept na chřest s holandskou omáčkou. Základem je vždy čerstvý chřest.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na chřest s holandskou omáčkou

Chřest

  • 24 kusů zeleného chřestu
  • 8 plátků parmské šunky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje

Holandká omáčka

  • 100 ml vody (můžeme použít i stejné množství bílého vína)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 125 g másla
  • 4 čerstvá vejce
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Jak na to

Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce, cca 2 – 4 cm podle čerstvosti chřestu. Přibližně poslední třetinu chřestu oloupeme a osušíme.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Očištěný chřest po třech kusech zabalíme do plátku parmské šunky a poklademe je na plech. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

Pečeme v předehřáté troubě na 200° C do měkka, asi 10 – 30 minut (délka pečení je závislá na tloušťce chřestu).

Příprava holandské omáčky je snadná. Do kastrolu nalijeme vodu, citronovou šťávu, ocet a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a mezitím si rozpustíme máslo.

Připravíme si druhý kastrol s vodou, pak nejlépe skleněnou žáruvzdornou nebo kovovou misku, kterou položíme na kastrol. Dno misky se nesmí dotýkat vody. Vodu přivedeme k varu.

Do misky nad párou rozklepneme vejce, trochu promícháme, přidáme vychladlou tekutinu a metličkou šleháme do zhoustnutí omáčky. Trvá to asi 5 minut. Poté začneme přidávat po kapkách rozpuštěné máslo a šleháme ještě asi další minutu. Omáčku ochutíme solí a pepřem.

Pečený chřest s holandskou omáčkou můžeme podávat například s volským okem.

Chřest s holandskou omáčkou
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *