Využijte chřestové sezóny, která začíná v dubnu, a připravte si vynikající recept na chřest s holandskou omáčkou. Základem je vždy čerstvý chřest.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na chřest s holandskou omáčkou
Chřest
- 24 kusů zeleného chřestu
- 8 plátků parmské šunky
- sůl
- mletý pepř
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
Holandká omáčka
- 100 ml vody (můžeme použít i stejné množství bílého vína)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vinného octa
- 125 g másla
- 4 čerstvá vejce
- sůl
- mletý bílý pepř
Jak na to
Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce, cca 2 – 4 cm podle čerstvosti chřestu. Přibližně poslední třetinu chřestu oloupeme a osušíme.
Připravíme si plech s pečícím papírem. Očištěný chřest po třech kusech zabalíme do plátku parmské šunky a poklademe je na plech. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200° C do měkka, asi 10 – 30 minut (délka pečení je závislá na tloušťce chřestu).
Příprava holandské omáčky je snadná. Do kastrolu nalijeme vodu, citronovou šťávu, ocet a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a mezitím si rozpustíme máslo.
Připravíme si druhý kastrol s vodou, pak nejlépe skleněnou žáruvzdornou nebo kovovou misku, kterou položíme na kastrol. Dno misky se nesmí dotýkat vody. Vodu přivedeme k varu.
Do misky nad párou rozklepneme vejce, trochu promícháme, přidáme vychladlou tekutinu a metličkou šleháme do zhoustnutí omáčky. Trvá to asi 5 minut. Poté začneme přidávat po kapkách rozpuštěné máslo a šleháme ještě asi další minutu. Omáčku ochutíme solí a pepřem.
Pečený chřest s holandskou omáčkou můžeme podávat například s volským okem.