Lahodný a osvěžující citronový koláč je svou citronovou chutí a vůní naprosto dokonalý. Pokud jste tento koláč ještě neměli, pak recept určitě zkuste.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 12
Ingredience na citronový koláč
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 žloutek
- 3 polévkové lžíce vody
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň
- 100 g cukru krupice
- nastrouhanou kůra ze 3 citrónů
- šťáva ze 3 citrónů
- šťáva z 1 pomeranče
- 85 g másla
- 3 žloutky
- 1 vejce
Sníh
- 4 bílky
- 1 špetka soli
- 150 g cukru krupice
Jak na to
Nejdříve si připravíme těsto. V kuchyňském robotu nebo v míse ručně zpracujeme prosetou mouku s máslem (nakrájíme na menší kostky), cukrem, žloutkem, vodou a citronovou kůrou dokud se směs nespojí. Připravíme si formu na koláč o průměru 26 – 28 cm a promažeme máslem. Těsto rozvalíme na válu o velikosti koláčové formy + na okraje a vmáčkneme do formy. Takto připravené dáme na 20 – 30 minut do ledničky.
Troubu předehřejeme na 160 °C, dno těsta propícháme pečlivě vidličkou a dáme péct na 10 – 15 minut lehce dozlatova.
Zatím si připravíme citronovou náplň. V kastrole na mírném ohni smícháme cukr s citronovou kůrou a postupně přiléváme citronovou šťávu. Pomerančovou šťávu smícháme s vodou (vodu doplníme do objemu 200 ml), přilijeme do kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Jakmile začne omáčka vařit, odstavíme z plotny a vmícháme na kostky nakrájené máslo, které necháme rozpustit. Poté vmícháme lehce rozšlehané žloutky a jedno celé vejce, promícháme a opět vrátíme zpět na mírný oheň. Za stálého míchání ještě ohříváme několik dalších minut, dokud směs nezhoustne. Ale opatrně, nevaříme, ať se směs nesrazí. Tuto směs nalijeme na předpečené těsto a vrátíme zpět do trouby. Pečeme asi 20 minut.
Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, poté postupně vmícháme cukr. Vytáhneme z trouby koláč, na který ozdobně navrstvíme sníh a dáme dopéct lehce dorůžova.
Citronový koláč necháme alespoň 2 hodiny vychladnout, než budeme krájet a podávat.