Tento recept na čokoládový cheesecake jsem objevila v Apetitu a musím říci, že je nepopsatelný. Neváhejte a co nejdřív tuto čokoládovou lahůdku vyzkoušejte.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 10 – 12
Ingredience receptu
Cheesecake
- 50 g másla + kousek na vymazání formy
- 1 krabice čokoládových sušenek Derby
- 120 g mléčné čokolády
- 120 g hořké čokolády
- 250 g sýru mascarpone (domácí mascarpone)
- 150 g čerstvého sýra Buko Classic
- 100 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
Krém a dozdobení
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- nastrouhaná čokoláda na ozdobu
Jak na to
Máslo rozpustíme ve vodní lázní. Dortovou formu (průměr cca 24 cm) lehce vymažeme kouskem másla. Sušenky rozemeleme v mixéru, dáme je do misky a přilijeme rozpuštěné máslo, promícháme a vzniklou směs zatlačíme na dno dortové formy, tak abychom ji rovnoměrně „vystlali“. Dáme na půl hodiny do ledničky ztuhnout.
Mezitím si ve vodní lázní rozpustíme obě čokolády a troubu předehřejeme na 180 °C.
Ve větší míse prošleháme oba sýry s cukrem a postupně zašleháme zlehka všechna vejce (pozor, ať to zbytečně nepřešleháte). Postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu a smetanu.
Tuto směs vlijeme rovnoměrně na sušenkový korpus a dáme péct do předehřáté trouby na 1 hodinu. Hotový korpus by měl mít pružný střed. Jakmile je čokoládový cheesecake hotový, vyndáme a necháme chvíli vychladnout. Poté uvolníme z formy a dáme vychladit do ledničky alespoň na 2 až 3 hodiny.
Šlehačku vyšleháme, rozetřeme ji na vychlazený korpus, ozdobíme strouhanou čokoládou a dáme ještě chvíli chladit.