Tento recept známý i jako Shepherd’s Pie opravdu potěšil nejen mě. Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší je vynikající jídlo, které musíte zkusit.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
Směs z mletého masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 menší rajčatový protlak (asi 70 g)
- 3 bobkové listy
- 500 ml hovězího vývaru
- 5 snítek čerstvého tymiánu nebo sušený
- 150 g sterilované kukuřice
- 150 g sterilovaného hrášku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Bramborová kaše
- 600 g brambor (varný typ C)
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g másla
- sůl
Jak na to
Brambory oloupeme, omyjeme a dáme vařit do osolené vody cca na 20 minut, dokud nezměknou.
Mezitím si do rozpálené pánve se 2 lžícemi olivového oleje osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev. Po několika minutách k mrkvi přidáme nejemnou nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Vše důkladně orestujeme. Poté přidáme maso a restujeme dál. Mleté maso sem tam promícháme, aby se netvořily hrudky.
Přidáme rajčatový protlak a promícháme. Osolíme, přidáme bobkový list, čerstvě mletý pepř a tymián. Vše podlijeme asi polovinou vývaru a vaříme do měkka (cca 35 minut). Podle potřeby podléváme vývarem.
K hotové masové směsi přidáme kukuřici a hrášek. Promícháme a dáme stranou.
Bramborovou kaši nachystáme tak, že k uvařeným a rozmačkaným bramborám přidáme máslo nakrájené na plátky, smetanu, osolíme a mixérem rozmixujeme dohladka. Kaše by neměla být příliš řídká ani moc hustá.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zapékací mísy dáme masovou směs. Cukrářský sáček naplníme bramborovou kaši a pokryjeme masovou směs vrstvou bramborové kaše. Naplněnou zapékací mísu dáme do předehřáté trouby a pečeme (pod grilem) asi 25 minut.