Ve studené kuchyni je vajíčková tlačenka s moravankou, nebo jinou sterilovanou zeleninou klasikou, která potěší na každém stole jen tak, nebo při oslavě.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 8 vajec
- 250 g měkkého salámu (Gothaj, šunkový, Junior)
- 100 g goudy nebo eidamu
- 1 skleničku sterilované zeleniny (např. Moravanka 340 g)
- 250 ml majonézy
- 300 – 400 ml hovězího vývaru
- 1 sáček želatiny (20 g)
Jak na to
Uvaříme si vejce na tvrdo. Dáme je do studené, osolené vody a necháme vařit 8 minut. Vejce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
Vejce, salám a sýr nakrájíme rovnoměrně na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme sterilovanou zeleninu (nálev si ponecháme). Podle potřeby některou zeleninu nakrájíme také na kostičky a přidáme do mísy. Přidáme majonézu a promícháme.
Nálev ze zeleniny smícháme s hovězím vývarem tak, abychom měli celkem cca 0,5 litru nálevu, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařený nálev se želatinou necháme chvíli zchladnout a nakonec ji za tepla vmícháme do připravené směsi v míse.
Hotovou a případně dochucenou směs nalijeme do připravené formy (forma na srnčí hřbet, biskupský chlebíček, nebo jakákoliv jiná) vyložené potravinářskou fólií. Vajíčkovou tlačenku dáme do chladu nejlépe do druhého dne.