Ve studené kuchyni je vajíčková tlačenka s moravankou, nebo jinou sterilovanou zeleninou klasikou, která potěší na každém stole jen tak, nebo při oslavě.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 8 vajec
  • 250 g měkkého salámu (Gothaj, šunkový, Junior)
  • 100 g goudy nebo eidamu
  • 1 skleničku sterilované zeleniny (např. Moravanka 340 g)
  • 250 ml majonézy
  • 300 – 400 ml hovězího vývaru
  • 1 sáček želatiny (20 g)

Jak na to

Uvaříme si vejce na tvrdo. Dáme je do studené, osolené vody a necháme vařit 8 minut. Vejce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.

Vejce, salám a sýr nakrájíme rovnoměrně na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme sterilovanou zeleninu (nálev si ponecháme). Podle potřeby některou zeleninu nakrájíme také na kostičky a přidáme do mísy. Přidáme majonézu a promícháme.

Nálev ze zeleniny smícháme s hovězím vývarem tak, abychom měli celkem cca 0,5 litru nálevu, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařený nálev se želatinou necháme chvíli zchladnout a nakonec ji za tepla vmícháme do připravené směsi v míse.

Hotovou a případně dochucenou směs nalijeme do připravené formy (forma na srnčí hřbet, biskupský chlebíček, nebo jakákoliv jiná) vyložené potravinářskou fólií. Vajíčkovou tlačenku dáme do chladu nejlépe do druhého dne.

Vajíčková tlačenka
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *