Ajvar je čalamáda, připravená z lilků, červených paprik, česneku a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a je známý také pod názvem “srbský salát”.
Potřebný čas: cca 2 hodiny
Počet porcí: cca 8 malých sklenic
Ingredience na ajvar
- 2 střední lilky
- 10 velkých červených paprik
- 2 velké cibule
- 2 chilli papričky nebo 2 lžíce chilli omáčky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 220 ml slunečnicového oleje
- 100 ml bílého vinného octa
Jak na to
Na plech si rozložíme lilky, papriky, oloupanou cibuli a pečeme cca 30 minut na 200 °C. Vytáhneme z trouby a papriku s lilkem dáme do hrnce, který zakryjeme a necháme zapařit. Papriky i lilek oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce.
Přidáme nakrájenou cibuli, nadrobno nasekané chilli papričky nebo omáčku, utřený česnek, trošku soli, pepře, olej a ocet. Olej a především ocet přidáváme během vaření postupně a ochutnáváme.
Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka a za častého míchání vaříme zhruba hodinu.
Zatím si připravíme menší sklenice. Vypláchneme je teplou vodou a dáme do vyhřáté trouby na 70 °C zhruba na půl hodiny.
Uvařeným ajvarem naplníme horké sklenice a dáme je do trouby na 170 °C na pár minut, aby se vršek trochu upekl. Než se tak stane, rozehřejeme si olej. Domácí ajvar vytáhneme z trouby a vršek každé sklenice zalijeme trochou oleje a hned zavíčkujeme předem vyvařenými víčky.