Výborný recept, jak naložit s hovězí kližkou, nebo zadním. Dušené hovězí se zeleninou se hodí na skvělý nedělní oběd. Tento způsob přípravy si oblíbíte.
Potřebný čas: 2 hodiny 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na dušené hovězí se zeleninou
- 800 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo zadní)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 větší cibule
- 1 lžíce worchestrové omáčky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička hnědého cukru
- 3 bobkové listy
- 6 středně velkých brambor
- 4 středně velké mrkve
Jak na to
Hovězí maso nakrájíme na kostičky a v hlubší míse smícháme se směsí z mouky, soli a čerstvě mletého pepře, tak aby se každý kousíček masa obalil touto směsí.
Ve větším hrnci rozpálíme olej, přihodíme kousky masa a restujeme ze všech stran do hněda (cca 8 minut). Jakmile je maso takto připravené, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a ještě několik minut restujeme. Pak přidáme 1 litr vařící vody. Když začne voda bublat, přidáme worchestrovou omáčku, citronovou šťávu, cukr a bobkové listy. Promícháme, ztlumíme oheň a necháme zvolna probublávat cca 2 hodiny.
Poté přidáme brambory nakrájené na kostičky a mrkev na půlměsíčky. Vaříme, dokud není zelenina měkká (cca 20 minut). Před podávání vytáhneme bobkové listy.