Vepřové na tento a podobný způsob zbožňuji. Vynikající, šunkou a okurkou prošpikovaná hamburská vepřová kýta s houskovým knedlíkem je prostě nepopsatelná.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na hamburskou vepřovou kýtu
- 500 g vepřové kýty
- 50 g dobré šunky vcelku
- 2 sterilované okurky
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 1/4 celeru
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 500 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 citronu
- olej
- cukr
- sůl
Jak na to
Vepřovou kýtu očistíme, opláchneme a necháme okapat, případně dosušíme. Šunku a sterilovanou okurku si nakrájíme na menší hranolky, kterými kýtu prošpikujeme tak, že do masa uděláme tenkým nožem dírky směrem po vláknech (prostě tak, jako by měla šunka a okurka tvořit mozaiku, když budeme kýtu krájet na plátky) a zasuneme nakrájenou šunku a okurek.
Očištěnou cibuli si nakrájíme nadrobno a zeleninu nastrouháme nahrubo.
Rozpálíme si pánev a maso na troše oleje ze všech stran zprudka a krátce opečeme tak, aby se zatáhlo, a dáme stranou.
Ve výpeku z masa necháme zpěnit cibulku, a když je dozlatova, přihodíme nastrouhanou zeleninu a chvíli orestujeme.
Orestovanou směs zeleniny a cibulky dáme do pekáče, okořeníme, podlijeme cca hrnkem horké vody, přidáme vepřovou kýtu a zakryjeme.
Zakrytý pekáč dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 80 minut. Průběžně maso přelíváme a případně podlijeme podle potřeby vodou. Maso upečené doměkka odkryjeme a pečeme ještě cca 10 – 15 minut na 220 °C.
Když je vepřová kýta upečená (vypneme troubu a maso můžeme nechat v pekáči, aby nechladlo), zeleninu zbavenou koření (ideálně kuličky a bobkový list dáme do pytlíčku, nebo sítka, aby se snadno “lovilo”) v kastrolu rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu s hladkou moukou a omáčku chvíli povaříme. Nakonec dochutíme šťávou z citronu, cukrem a dosolíme.
Vytáhneme maso, nakrájíme na plátky a přelijeme hotovou omáčkou. Hamburská vepřová kýta je výborná s domácím houskovým knedlíkem.