Vepřové na tento a podobný způsob zbožňuji. Vynikající, šunkou a okurkou prošpikovaná hamburská vepřová kýta s houskovým knedlíkem je prostě nepopsatelná.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na hamburskou vepřovou kýtu

  • 500 g vepřové kýty
  • 50 g dobré šunky vcelku
  • 2 sterilované okurky
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1/4 celeru
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 citronu
  • olej
  • cukr
  • sůl

Jak na to

Vepřovou kýtu očistíme, opláchneme a necháme okapat, případně dosušíme. Šunku a sterilovanou okurku si nakrájíme na menší hranolky, kterými kýtu prošpikujeme tak, že do masa uděláme tenkým nožem dírky směrem po vláknech (prostě tak, jako by měla šunka a okurka tvořit mozaiku, když budeme kýtu krájet na plátky) a zasuneme nakrájenou šunku a okurek.

Očištěnou cibuli si nakrájíme nadrobno a zeleninu nastrouháme nahrubo.

Rozpálíme si pánev a maso na troše oleje ze všech stran zprudka a krátce opečeme tak, aby se zatáhlo, a dáme stranou.

Ve výpeku z masa necháme zpěnit cibulku, a když je dozlatova, přihodíme nastrouhanou zeleninu a chvíli orestujeme.

Orestovanou směs zeleniny a cibulky dáme do pekáče, okořeníme, podlijeme cca hrnkem horké vody, přidáme vepřovou kýtu a zakryjeme.

Zakrytý pekáč dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 80 minut. Průběžně maso přelíváme a případně podlijeme podle potřeby vodou. Maso upečené doměkka odkryjeme a pečeme ještě cca 10 – 15 minut na 220 °C.

Když je vepřová kýta upečená (vypneme troubu a maso můžeme nechat v pekáči, aby nechladlo), zeleninu zbavenou koření (ideálně kuličky a bobkový list dáme do pytlíčku, nebo sítka, aby se snadno “lovilo”) v kastrolu rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu s hladkou moukou a omáčku chvíli povaříme. Nakonec dochutíme šťávou z citronu, cukrem a dosolíme.

Vytáhneme maso, nakrájíme na plátky a přelijeme hotovou omáčkou. Hamburská vepřová kýta je výborná s domácím houskovým knedlíkem.

Hamburská vepřová kýta
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *