Vynikající houbový kuba (nebo také jako černý kuba) je známý a tradiční recept české kuchyně, který musí znát každý milovník hub. Máte-li houby, neváhejte!


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 500 g krup (velké ječné kroupy)
  • olivový olej
  • čerstvé nebo sušené houby
  • 1 špetka kmínu
  • máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 – 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • sádlo

Jak na to

Propláchnuté kroupy dáme do hrnce s vodou, osolíme, kápneme trochu olivového oleje a povaříme je 20 – 30 minut pod poklicí tak, aby byly prostě na zkus. Odstavíme je ze sporáku a po cca 5 minutách je scedíme a promícháme se lžící olivového oleje.

Nejlépe čerstvé houby (suchohřiby, hřiby) nakrájíme rovnoměrně na plátky a se špetkou kmínu je podusíme v pánvi na másle. Pokud použijeme sušené houby, den předem je namočíme do mléka. Houby osolíme, opepříme a smícháme s kroupami.

Najemno nakrájenou cibulku dáme na pánev, která se uvolnila po houbách a necháme ji na másle udělat dozlatova (já přidala i na kostičky nakrájenou slaninu). Přidáme ji také ke kroupám, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný český česnek a hrst majoránky. Zlehka promícháme.

Vymažeme sádlem nebo máslem zápékací mísu a nasypeme do ní kroupy promíchané se všemi dalšími ingrediencemi. Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a necháme zapéct cca 30 minut.

Houbový kuba
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *