Nemusíte být přímo ze Znojma, abyste si nemohli dopřát výborné hovězí po znojemsku!
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 500 g hovězí kližky
- 1 střední mrkev
- 1 menší petržel
- 1 kolečko celeru (silné asi 1 cm)
- 1 středně velká cibule
- 80 g uzené slaniny
- 70 g sladkokyselých okurek + nálev z okurek
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 l hovězího vývaru
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- sůl
- 2 lžíce oleje
Jak na to
Na rozpáleném oleji několik minut restujeme nahrubo nakrájenou cibulku. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Přidáme koření a nakonec vmícháme mletou červenou papriku. Vše restujeme na častého míchání až dohněda. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na rozehřáté pánvi.
Maso osolíme a ze všech stran opečeme na zeleninovém základu. Jakmile je maso opečené, podlijeme vývarem, přidáme vyškvařenou slaninu, nálev z okurek. Přiklopíme a dusíme asi 1 hodinu.
Maso vyjmeme a dáme stranou. Z omáčky vyjmeme koření a ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme zpět do omáčky a lehce prohřejeme.
Okurky nakrájíme na tenké nudličky. Orestujeme je na másle a posypeme jimi servírované maso na talíři. Podáváme s rýži.