Jablečný ocet má až zázračné účinky na spoustu neduhů a zároveň je to dobrý způsob, jak zpracovat bohatou úrodu jablek. Zkuste si tento ocet udělat také.
Potřebný čas: 20 minut + 3 týdny
Počet porcí: –
Ingredience na jablečný ocet
- 1 kg jablek
Jak na to
Jablka opláchneme, nastrouháme i se slupkou, včetně jadřince a dáme do skleněné nádoby. Nastrouhaná jablka zalijeme vodou tak, aby sahala cca pět centimetrů nad jablka (je potřeba cca 3 litry vody / 1 kg jablek). Uzavřeme víčkem a necháme týden na teplém místě.
První týden dvakrát za den otevřeme a promícháme dřevěnou vařečkou. Po týdnu scedíme a „šťávu“ opět uzavřeme v nádobě, kterou dáme na temné místo na 3 týdny. Po této době přecedíme přes plátýnko, plínku nebo jemné sítko. Hotový jablečný ocet nalijeme do lahví, uzavřete a uskladníme v lednici.
Přečtěte si víc o jablečném octu.